Ülkemizde özellikle fast-food (ayaküstü) tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilen riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenilirliği açısından korunmasını sağlamak için bu işletmelerde kızartmada kullanmakta olan yağlara ilişkin resmi kontroller önem taşımaktadır. 12.05.2012 tarih ve 28290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Kızartmada Kullanılmakta Olan Katı ve Sıvı Yağlar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" gereğince kızartmada kullanılmakta olan katı ve sıvı yağların "polar madde", "asit sayısı" ve "kızartma yağı sıcaklığı" kriterleri, kızartmada kullanılmakta olan yağların güvenilirliği ve kalitesinin ölçülmesi için gereklidir.
İl Müdürlüğümüz gıda denetim ekiplerince bu kapsamda denetimler gerçekleştirilerek kızartma türü gıda üretim ve satış yerlerinde denetimler gerçekleştirildi. Kızartmalarda kullanılan katı ve sıvı yağların kontrolleri ve kullanım anında ölçümleri yapılarak sağlığa uygun olup olmadıkları tespit edildi. Termometre cihazı ile kızartma yağı sıcaklığı ve polarimetre cihazı ile polar madde değerlerine bakılarak mevzuata uygun olamayan yağlardan numuneler alınarak polar madde ve asit sayısı değerlerinin analiz edilmesi için gereken çalışmalar yapılmaktadır.