T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE “3. BAL TANITIM GÜNLERİ” DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 16.10.2019

           İl Müdürlüğümüzce önceki yıl başlayan "Bal Tanıtım Günleri" etkinliğinin 3.sü düzenlendi.  Belediye yanı yeraltı çarşısının üzerinde kurulan stantlarda bal üreticilerimiz ballarını sergilediler.

           Iğdır'ın endemik bitki çeşitliliği ile dolu olan yaylalarında arıcılık yapan yetiştiricilerimizin ballarını tanıtmak ve bu değerli balın tanıtımını en iyi şekilde yapabilmek için düzenlenen 3. Bal Tanıtım Günleri etkinliğimiz; Valimiz Sayın Enver ÜNLÜ, İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan YOLCU, Tuzluca Kaymakamı Abdullah KADIOĞLU, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat AKKUŞ, Belediye Başkanları, Kurum ve Kuruluş amirleri, Sivil Toplum Kuruluş temsilcileri, Birlik Temsilcileri, Basın Mensupları ve vatandaşların katılımı ile gerçekleşti.

            Program; Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve Aziz Şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. Yöremiz Arıcılarından Genç Çiftçi Tuba KOYUN konuşmasını yaptıktan sonra. Arı Kostümlü İlkokul Öğrencileri gösterilerini yaptılar.

            Kürsüye davet edilen Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Höccet ŞABAHAT'da arı yetiştiriciliği yapan üreticilerin yaşadıkları sorunlarla ilgili konuşmalar yaparak, Iğdır balının coğrafi işaretinin alınabilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istedi. SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven bu sektörle ilgili yaptıkları çalışmaları dile getirdi.

             Daha sonra kürsüye gelen İl Müdürümüz Özkan YOLCU; "Sayın Valim, sayın daire amir ve müdürlerim, değerli bal üreticilerimiz, kıymetli basın mensupları ve değerli konuklarımız; İkincisini geçen yıl düzenlediğimiz bal ve bal ürünleri tanıtım günümüzün üçüncüsünü düzenlemiş bulunmaktayız. Umarım bu tanıtım günü Iğdır balının tanıtımı açısından verimli olur. Arıcılık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda önemli gelişme kaydeden bir sektör haline gelmiştir. İlimizde Yıllık 161.198 kg bal üretimi gerçekleşmektedir. Toplam aktif koloni sayısı 11.677 adettir. İlimizde genel olarak Kafkas arı ırkı az miktarda Belfast, Karniyal ve İtalyan arı ırkı da bulunmaktadır. Kırsal Kalkınma Genç Çiftçi Kapsamında verilen Arıcılık Projeleri son 3 yılda yani 2016-2017-2018 yıllarında İlçeler ve merkez dahil olmak üzere 35 proje gerçekleştirilmiş olup ödenen hibe miktarı; 1.100.000 TL'dir.

           Zengin bitki örtüsüne sahip olan bölgemizde yaklaşık 1000-1100 tür bitki bulunduğu tahmin edilmektedir. Şimdiye kadar tespit edilen 500 bitki türü içerisinde yaklaşık 52 civarında Endemik bitki tespit edilmiştir.  Yalnız kaç tanesinin ballı endemik bitki olduğu üzerine yürüteceğimiz faaliyetlerimizden, SERKA'ya sunduğumuz ''Arıcılık ve Bal Üretiminin Iğdır İli ve Bölge Ekonomisi için önemi İle Bal Üreticilerinin Örgütlenmesi" adlı Projemizde kapsamlı bir çalışmaya imza atılması planlanmaktadır. Bu proje Iğdır balının kalitesi ve üretiminin ortaya konulması bakımından son derece önem arz etmektedir. Bu organizasyonda bizlere yardım ve desteklerini esirgemeyen; başta Sayın valimize, İl Özel İdaresine, Üreticilerimize, Arıcılar Birliğine ve SERKA' ya teşekkür ederiz.   

             Valimiz Sayın Enver ÜNLÜ Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edildi. ÜNLÜ; "İlimiz arı yetiştiriciliği yapmak açısından çok özel bir konumdadır. Endemik bitki çeşitliliği çok yüksek olan nadir bölgelerden birisidir. Bu da elde ettiğimiz balın kalitesine yansımaktadır. Arı yetiştiriciliği, bal üretimi yapmak en ucuz ve fazla bir sermaye istemeyen bir iştir. İsteyen her vatandaşımız bal üretimini rahatlıkla yapabilecek durumdadır. Bu konuda da devlet olarak her türlü imkanı sağlamaktayız yeter ki yapacağız ve üreteceğiz deyin. İlimizde arı yetiştiriciliği ve bal üretimi sektöründe yaptığı çalışmalardan dolayı İl Tarım Müdürümüze, İl Özel İdaremize SERKA'ya ve emeği geçen bütün kuruluş ve çalışanlarına teşekkür ederim" dedi.

            Program Protokolün Valimiz Enver ÜNLÜ ile birlikte stantları gezmesi ile son buldu.