T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İL MÜDÜRÜMÜZ ÖZKAN YOLCU ÇİFTÇİMİZİ TARLASINDA ZİYARET ETTİ

Yayın Tarihi : 20.11.2020

          İlimiz Karakoyunlu İlçesi Koçkıran Köyünde çiftçilik yapan Sözal KARACA tarafından, İl Müdürlüğümüz teknik personellerinin tavsiyesi üzerine İlimizde ilk kez ekimi gerçekleştirilen reygras otunun ekili bulunduğu alanda İl Müdürümüz Özkan YOLCU incelemelerde bulundu.

           "Tek senelik ve yüksek verimli reygras yem bitkisi, besleyici özelliği, balya yapılarak kışlık yem olarak kullanma ve aynı zamanda otlatmaya da elverişli özelliği ile ön plana çıkan ve kısa sürede ürün elde edile bilindiğini" dile getiren, İl Müdürümüz Özkan YOLCU; "İlimizde fazlaca tanınmayan ama çiftçilerimize büyük avantajlar kazandıran ürün ve yem bitkilerini ekmeyi çiftçilerimize tavsiye ederek emeklerinin karşılığını fazlasıyla almalarını sağlamaya çalışıyoruz. Reygras yem bitkisi de bunlardan birisidir. Üreticimize kolaylık ve kazancı bol hasatlar diliyorum" dedi.  

      REYGRAS otu özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1-  Tek senelik bir yem bitkisidir.

2-  Kışlık ve baharlık bir bitkidir yani serin mevsim kaba yem bitkisidir.

3-  Dekara 5 kg ekilir.

4-  Reygras ekim zamanı; Ağustos sonundan Aralık sonuna kadardır.

5-  Reygrass tohumunda bahar ekimini Doğu Anadolu Bölgesi dışında tavsiye etmemekteyiz.

6-  Kurak arazilerde; 2-3 biçim, sulu arazilerde; 5-6 biçim elde edilir.

7-  Besleyici özelliği bakımından mükemmel bir kaba yem bitkisidir.

8-  Reygras otu biçimi 40 cm civarında yapılmasını tavsiye etmekteyiz.

9-  Reygrass otu biçiminde en yüksek besin 40 cm civarında elde edilir.

10- Reygras otundan dekardan 12-15 ton yeşil 1. sınıf ot, 2-4 ton arasında da çok yüksek proteinli kuru ot elde edilir.

11- Reygras otlatmaya çok uygun bir yem bitkisi çeşitidir.

12- Ryegrassla beslenen hayvanlar sağlıklı olurlar. Hayvanlarda çok yüksek verim değerlerinde artış gözlenir.

13- Reygras otu balyası tercih edilen bir kaba yemdir.

14- Reygrass küçükbaş hayvanlar için vazgeçilmez lezzet ve kalitede bir ot bitkisi olarak  üretimine başlanmıştır.