T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

SULARIMIZDA NİTRAT KİRLİLİĞİ ÇALIŞMALARI

Yayın Tarihi : 22.12.2020

             Nitrik asit tuzu olan nitrat bitkiler için önemli bir besin kaynağıdır. Nitrat dünyamızda doğal olarak bulunmaktadır. Ancak nitratın içme sularında yüksek konsantrasyonda bulunması insan sağlığı için zararlıdır. Bitkinin ihtiyacından fazla veya ihtiyaç duymadığı zamanda yapılan azotlu gübre uygulaması sonucunda oluşan fazla nitrat (NO3 -), yağış ve sulama suları ile yıkanarak veya sızarak bitki kök bölgesinden uzaklaşır, yerüstü ve yer altı sularına geçerek kirliliğe yol açar.

            Sularımızın korunması kapsamında 18/02/2004 tarihli ve 25377 sayılı Resmî Gazete ile "Tarımsal Kaynaklı Nitrat Kirliliğine Karşı Suların Korunması Yönetmeliği" yürürlüğe girmiştir. Nitrat izleme çalışmaları Arazi Toplulaştırma ve Tarımsal Altyapı Şube Müdürlüğümüzce  yürütülmektedir. Yüzey sularda her ay, yeraltı sularında üç ayda bir olmak üzere ölçüm değeri alınan nitrat ile ilgili izleme çalışmalarına, yüzey sularda 19 adet yeraltı sularda 25 adet toplamda 44 istasyonda olmak üzere devam edilmektedir. Bu noktalardan alınan numunelerin analizi yapılarak sularda tarımsal kaynaklı nitrat kirliliği ekiplerimiz tarafından izlenmektedir. İstasyonlardan alınan numunelerin yapılan analizlerinin sonucu NİBİS'e ( nitrat bilgi sistemi) kayıt edilmektedir

             Sularda kabul edilebilir nitrat konsantrasyonu 50 mg/l'dir. Bu oranın üzerindeki sular nitrat yönünden kirli ve tehlikeli sayılır. Yapılan analizler sonucunda ilimiz nitrat değerleri ortalaması yeraltı sularında 1,58 mg/l, yerüstü sularında ise 1,62 mg/l olarak ölçülmüştür.  İlimizde nitrat kirliliğinin önlenmesine yönelik çalışmalar hassasiyetle yürütülmektedir. 

     SULARDA NİTRAT KİRLİLİĞİNE SEBEP OLAN TARIMSAL FAALİYETLER

- Bilinçsiz Sulama Uygulamaları

- Bilinçsiz Kimyasal Gübre Kullanımı

 - Hayvansal Gübrelerin Yanlış Depolanması Ve Kullanımı

- Bitki Koruma Ürünlerinin Bilinçsiz Kullanımı

Nitrat kirliliğinin oluşmasında en önemli etmenlerden biri gübrelerdir. Tarımsal üretimde verimliliği artırmak için gübrelerin aşırı ve bilinçsiz şekilde kullanımı sonucunda yerüstü ve yeraltı sularına bitki besin maddesi geçişi artmaktadır.