Iğdır kayısısının üretimi, pazarlaması, muhafazası ve katma değerli ürünlere dönüştürülmesi konularının ele alındığı Iğdır Kayısı Çalıştayı, Valimiz Sayın Ercan TURAN'ın katılımları ile Iğdır Kültür Merkezi'nde düzenlendi
İl Müdürümüz Ahmet TİNGİŞ yaptığı açıklamada '' İlimiz genelinde 2024 yılı itibariyle 315.940 adet meyve veren kayısı ağacı olup ağaç başı ortalama verim 125 kg olmaktadır. Tam verime yatmış ağaçlarda ortalama verim 250-350 kilograma kadar yükselmektedir. İlimizde 2024 yılında rekolte 39.547 ton olarak kaydedilmiştir. Iğdır kayısısının en belirgin özelliği, sofralık olarak iri meyvelere sahip olması ve yüksek yeme kalitesidir.
İlimizin iklim koşullarına bağlı olarak yıllık 40.000 ton rekolteye sahip olan kayısımız, önemli bir ihraç ürünüdür. Başta Azerbaycan ve Ukrayna olmak üzere birçok ülkeye ihraç edilerek ilimiz ekonomisine büyük katma değer sağlamaktadır. 2024 Yılında Azerbaycan ve Ukrayna'ya 532 ton kaysı ihracatı gerçekleştirilmiştir ancak gerçek ihracat değerinin bu rakamın çok üstünde olduğu bilinmektedir." şeklinde konuştu.
Çalıştayda daha sonra söz alan Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Mehmet Çalışkan “Soğukta Meyvelerin Muhafazası ve Yaş Kayısıların Uzun Süre Depolanması, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nden Doç. Dr. Özkan Kaya “Kayısı Yetiştiriciliği", Iğdır Üniversitesi'nden Dr. Kasım Şahin “Iğdır Kayısısının Pazarlaması" hakkında bilgiler verdi.
Iğdır Valisi Sayın Ercan TURAN, kayısı çalıştayının öneminden ve ilimizde kayısı yetiştiricilerine her zaman destek sunacaklarından bahsederek, yakında Iğdıra yüksek kapasiteli bir soğuk hava deposu kazandırılacığının müjdesini verdi.
Çalıştay, yetiştiricilerin soru ve cevaplarından sonra sona erdi